Familierecht: dit kan je verwachten

Over ons
Alles over advocaten

Hey! Ik ben Mike. Een probleem hebben waarbij je een advocaat nodig hebt is nooit erg fijn. Maar een advocaat kan je wel juist informeren over zaken waar je mee zit. Daarnaast kan hij je natuurlijk bijstaan in de rechtszaal bij de rechter als je moet voorkomen. Over advocaten heeft men regelmatig vragen. Kan ik mij een advocaat veroorloven? Heb ik recht op een gratis advocaat? En natuurlijk willen de mensen weten wat hun rechten en plichten zijn in een zaak. Lees in dit blog meer over het thema advocaten zodat je in de toekomst altijd op de hoogte bent. Ik wens je veel leesplezier.

Zoeken
Categorieën
Tags

Familierecht: dit kan je verwachten

22 november 2022
 Categorieën: Advocaten, Blog


Het familierecht is een complex juridisch deelgebied, waar zich in gerechtelijke zin van alles kan afspelen. Het is een vorm van rechtspraak, die zich concentreert op alles wat met het (dagelijkse) leven van de mens te maken heeft. In dit blog zoomen we dieper in op alle facetten van familie- of personenrecht, zoals dit type rechtspraak ook wel genoemd wordt.

Wat houdt familierecht of personenrecht juridisch gezien in?
Familie- of personenrecht is een specialisatie die extra uitleg behoeft. Of je er nu mee te maken hebt of niet, het is een juridisch deelterrein dat over veel levensfacetten gaat. Het familie- of personenrecht maakt deel uit van de burgerlijke rechtspraak. Dit type recht kan over van alles gaan en betreft zowel materiële als immateriële zaken. Denk bijvoorbeeld aan alles wat er komt kijken bij een echtsscheiding, onduidelijkheden of onenigheden omtrent pensioenen, ouderschapsplannen, mediation in relaties of vragen omtrent erfenissen en nalatenschappen. Het gaat bij familie of personenrecht dus om zaken die in de privésfeer liggen en erg gevoelig kunnen zijn.

Onduidelijkheid over een erfenis
Als een geliefde overlijdt en je in de familie te maken krijgt met onenigheid over de erfenis, kan dat heel vervelend zijn. Zo kan het zijn dat er geen testament is en er hierdoor allerlei discussies en ruzies ontstaan, waar niemand grip op krijgt. Mocht je in deze nare situatie belanden, dan komt het familierecht om de hoek kijken en kun je een beroep doen op een gespecialiseerde advocaat. Ook als er wel een testament is, kan er onenigheid ontstaan doordat het testament niet goed is opgesteld en de interpretatie ingewikkeld is. Ook dan is het natuurlijk verstandig om een advocaat in te schakelen, die je kan helpen om de nalatenschap eerlijk en op een goede manier af te wikkelen. Aarzel daarom niet om een specialist in te schakelen als er discussies zijn over een erfenis. Het kan je een hoop leed en ellende besparen en zorgen dat je familie bij elkaar blijft, ook al zijn er meningsverschillen over de erfenis.

Problemen na een echtscheiding
Als jij en je partner uit elkaar gaan, komt het personenrecht ook in beeld. Er kunnen, zeker na een vechtscheiding, allerlei problemen ontstaan omtrent de te verdelen inboedel of hoe het nu verder moet met jullie kinderen. Zit je in deze penibele situatie? Schakel dan zeker een gespecialiseerde advocaat in het personenrecht in, zodat alles goed geregeld wordt. Dat voorkomt nare situaties voor jullie en voor jullie kinderen!