Een verblijfsvergunning, wat moet ik weten?

Over ons
Alles over advocaten

Hey! Ik ben Mike. Een probleem hebben waarbij je een advocaat nodig hebt is nooit erg fijn. Maar een advocaat kan je wel juist informeren over zaken waar je mee zit. Daarnaast kan hij je natuurlijk bijstaan in de rechtszaal bij de rechter als je moet voorkomen. Over advocaten heeft men regelmatig vragen. Kan ik mij een advocaat veroorloven? Heb ik recht op een gratis advocaat? En natuurlijk willen de mensen weten wat hun rechten en plichten zijn in een zaak. Lees in dit blog meer over het thema advocaten zodat je in de toekomst altijd op de hoogte bent. Ik wens je veel leesplezier.

Zoeken
Categorieën
Tags

Een verblijfsvergunning, wat moet ik weten?

11 maart 2022
 Categorieën: Advocaten, Blog


Een verblijfsvergunning heb je nodig als je in een land wilt verblijven, waar je niet oorspronkelijk vandaan komt. Je hebt deze dus altijd nodig als je wilt wonen en werken in het buitenland, dus het land waar je niet oorspronkelijk vandaan komt. Wel zitten hier een aantal regels aan en een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. In deze blog proberen we je over alle ins en outs te vertellen.

Toestemming om een land in te reizen
Een visum is een officiële toestemming om een land binnen te reizen en daar ook daadwerkelijk te verblijven. Deze visa zijn ingesteld zodat landen een overzicht hebben van wie er allemaal in het land binnen kunnen komen, en wie er niet mag zijn. Het is dus een middel om controle en overzicht te houden. Als jij simpelweg even op vakantie gaat, is het vaak niet nodig om een visum te regelen.

Soorten visa
Er bestaan verschillende soorten visa: Zo heb je een transitvisum, toeristenvisum, uitreisvisum, tijdelijke- en permanente verblijfsvergunning en een diplomatiek visum. Ieder visum is voor een ander doel. Een visum kan dus geschikt zijn voor mensen die asiel aanvragen of voor mensen die van plan zijn familieleden voor langdurige tijd te bezoeken.

Om te beginnen heb je een transitvisum, dit visum geeft je het recht om door een land te reizen, maar niet het recht om in dat land te verblijven en te gaan wonen. Dit visum is vaak kort geldig, het kan hier gaan om dagen of zelfs uren. Bij dit visum is het ook verplicht om de route aan te geven die je van plan bent te gaan reizen.

Een toeristenvisum is een visum voor een langere periode. Als jij van plan bent om je familie in het buitenland te bezoeken, voor een langere tijd, is dit het visum die je nodig hebt. Hier zit meestal een maximum aan van 90 dagen.

Dan hebben we nog een uitreisvisum, die verschilt eigenlijk het meeste van alle anderen. Deze wordt uitgegeven door het thuisland en geeft je toestemming om je land te verlaten. Vaak gebeurt dit niet, alleen in extreme situaties is dit visum vereist.

Soorten vergunningen
Dan hebben we nog een tijdelijke en permanente vergunning. Een permanente spreekt eigenlijk voor zich. Dit houdt in dat je voor onbeperkte tijd in een land mag blijven wonen en werken. Een tijdelijke vergunning ligt iets anders. Bij een tijdelijke vergunning is het een eis dat je deel bent van de maatschappij, denk hierbij aan situaties als een uitwisselingsproject, een werk gerelateerde lange reis of gezinsherenigingen.