Wat doet de moderne strafrechtadvocaat allemaal?

Over ons
Alles over advocaten

Hey! Ik ben Mike. Een probleem hebben waarbij je een advocaat nodig hebt is nooit erg fijn. Maar een advocaat kan je wel juist informeren over zaken waar je mee zit. Daarnaast kan hij je natuurlijk bijstaan in de rechtszaal bij de rechter als je moet voorkomen. Over advocaten heeft men regelmatig vragen. Kan ik mij een advocaat veroorloven? Heb ik recht op een gratis advocaat? En natuurlijk willen de mensen weten wat hun rechten en plichten zijn in een zaak. Lees in dit blog meer over het thema advocaten zodat je in de toekomst altijd op de hoogte bent. Ik wens je veel leesplezier.

Zoeken
Categorieën
Tags

Wat doet de moderne strafrechtadvocaat allemaal?

20 september 2021
 Categorieën: Advocaten, Blog


Het beroep van advocaat is onder veel jongeren populair, vanwege het uitdagende werk dat deze juridische specialist doet en ook omdat je, zeker als je een ervaren strafrechtadvocaat bent, gegarandeerd bent van een royaal inkomen. Niet voor niets zitten de collegebanken van de studie Rechten elk jaar weer barstensvol en moeten er geregeld aanmelding voor deze studie van de hand gewezen worden of moet er geloot worden. Dit klinkt allemaal super aantrekkelijk. Maar wat doet een advocaat die in strafrecht is gespecialiseerd is zijn of haar werkzame leven. En wat hebben cliënten die met het strafrecht van doen krijgen voor voordeel bij het inhuren van een strafrechtadvocaat?

De strafrechtsadvocaat: een professional die mensen in nood adviseert

De kerntaak van advocaten die zich met het strafrecht bezighouden, is om cliënten te helpen die te maken krijgen met rechtsvervolging of dreigende rechtsvervolging. Hiervan is sprake als iemand een (vermeende) misdaad of een strafbaar feit heeft gepleegd en daarvoor aangehouden is. De strafrechtadvocaat, waar iedere inwoner van ons land - met of zonder geld - recht op heeft, komt dan met zijn/haar expertise om de bocht kijken. Een advocaat inschakelen houdt in dat deze specialist direct met advies komt voor de verdachte, uiteraard afhankelijk van de situatie. Wil de politie iemand bijvoorbeeld verhoren, dan doet de betrokken persoon er slim aan om meteen een advocaat die thuis is in het Wetboek van Strafrecht te contacteren voor gericht advies. Als rechtsspecialist weet een advocaat namelijk precies wat je als verdachte wel of niet tijdens een verhoor mag zeggen. Soms is het beter om te zwijgen, wat een recht is van de verdachte persoon.

Hulp tijdens een gerechtelijke procedure

Mocht de verdachte uiteindelijk te maken krijgen met een juridisch proces vanwege een mogelijk delict, dan is de advocaat ook de aangewezen persoon om de betrokkene te assisteren. Hij of zijn spit dan het strafdossier met aanklacht grondig uit, kijkt waar er haken en eigen in de aanklacht van het Openbaar Ministerie zitten en zal dan, altijd in overleg met de cliënt, een strategie uitstippelen die tot het beste resultaat kan leiden in de betreffende situatie. Het doel kan zijn om vrijspraak te krijgen (altijd het hoogste doel), maar - als dit onmogelijk is in juridische zin - ook kan de juridische expert besluiten om samen met jou te gaan voor een zo laag mogelijke straf. Welke strategie ingezet wordt, is natuurlijk volledig afhankelijk van de zaak in kwestie.
Ten slotte neemt een advocaat het in de rechtszaal voor de cliënt op, door daar een goed onderbouwd betoog te houden dat in het voordeel van de aangeklaagde is. Na afloop van de rechtsgang verleent een degelijke advocaat eventueel benodigde nazorg.