Familierecht onder de loep

Over ons
Alles over advocaten

Hey! Ik ben Mike. Een probleem hebben waarbij je een advocaat nodig hebt is nooit erg fijn. Maar een advocaat kan je wel juist informeren over zaken waar je mee zit. Daarnaast kan hij je natuurlijk bijstaan in de rechtszaal bij de rechter als je moet voorkomen. Over advocaten heeft men regelmatig vragen. Kan ik mij een advocaat veroorloven? Heb ik recht op een gratis advocaat? En natuurlijk willen de mensen weten wat hun rechten en plichten zijn in een zaak. Lees in dit blog meer over het thema advocaten zodat je in de toekomst altijd op de hoogte bent. Ik wens je veel leesplezier.

Zoeken
Categorieën
Tags

Familierecht onder de loep

15 november 2019
 Categorieën: Advocaten, Blog


Jij en je partner beslissen de echtscheiding in te zetten? Maar wat te doen met jullie bezittingen? Een familielid overlijdt en de erfgenamen kunnen het niet eens worden over de nagelaten bezittingen? Hoe je het ook draait of keert, vroeg of laat komen we allemaal in aanraking met één of andere vorm van familiaal recht. Maar wat houdt dat precies in? Welke thema's vallen onder deze vorm van recht en wanneer schakel je best een specialist in? We proberen je in onderstaand artikel alvast een beeld te schetsen van de basisbegrippen binnen het familierecht.

Wat is familierecht?

Het woord spreekt eigenlijk voor zichzelf. Familierecht heeft betrekking op alle begrippen die met het familiale leven te maken hebben. Familiaal vermogen, erfopvolging, echtscheidingen en huwelijken, ... Het zijn enkele van de belangrijkste aspecten van het familierecht die we hieronder graag toelichten.Huwelijk en echtscheiding

De meest voor de hand liggende reden voor het inschakelen van een advocaat is meer dan waarschijnlijk huwelijksgerelateerd. Naast de procedure van echtscheiding kun je bijvoorbeeld een deurwaarder aanstellen om overspel vast te stellen of een huisverbod laten vorderen wanneer er sprake is van huiselijk geweld.

Onderhoudsplicht

Wanneer er kinderen uit het huwelijk zijn, doet zich uiteraard vaak de vraag met betrekking tot alimentatie voor. Maar onder bepaalde voorwaarden kan zich ook een kwestie van onderhoudsplicht aandienen tussen echtgenoten onderling.Familiaal vermogen en nalatenschap

Wanneer de verdeling van het nalatenschap of de aanstelling van een notaris wordt betwist, wordt vaak beroep gedaan op het familiaal rechtssysteem. Toch omvat dit echter niet alleen het vermogen van overledenen. Ook onder levenden kan beroep worden gedaan op een schenking of toevoeging aan het nalatenschap

.Andere thema's

Naast deze thema's zijn er nog enkele andere zaken die betrekking hebben op het familiaal recht. De mogelijkheid om iemand wilsonbekwaam te laten verklaren of het verbod aan een echtgenoot om een bepaald beroep uit te oefenen.Wanneer zoek ik hulp?

Kom je niet tot een overeenstemming met betrokken partijen, dan kan het nodig zijn je te beroepen op een onafhankelijk specialist. Wanneer alle partijen wel willen, maar geen oplossing kunnen vinden, kan een familiaal bemiddelaar vaak raad brengen. Hij maakt het conflict hanteerbaar en leidt de communicatie. De aanstelling van een bemiddelaar gebeurt steeds met toestemming van alle betrokken partijen. Liggen de zaken iets gevoeliger, dan kan een advocaat een mogelijke uitweg bieden. Deze treedt dan steeds op als je persoonlijke vertegenwoordiger en zal je bijstaan met advies en pogingen tot verzoening. Ook voor de rechtbank is hij jouw klankbord.